Gerekli belgeler:
- Verasetname
- Verasetname
Malik ve malikten sonra ölüp de malikin verasetnamesinde sağ görünen bütün ölüler için ayrı ayrı verasetname alınır. Tek tek veraset çıkarmak yerine malike ait, malikten sonra ölenleri de gösterir yeni tarihli tek bir verasetname de çıkarılabilir.
Verasetnameler sulh hukuk mahkemelerinden veya noterlerden çıkarılır. 1994 yılından önce vefat etmiş etmiş kişiler için noterden veraset çıkarılmamaktadır.
- Kimlik belgesi
- Temsil varsa temsil belgesi (vekaletname, vasi kararı, yetki belgesi vb.)
- Fotoğraf
Miras intikali iki şekilde yapılır: Paylı mülkiyet şeklinde ve elbirliği halinde mülkiyet şeklinde.
Paylı intikal bütün mirasçıların bizzat veya temsilcisiyle işleme katılımıyla gerçekleşir ve taraflar verasetnamedeki şekilde taşınmazdan açık olarak hisse alırlar.
Elbirliği halinde intikalde ise mirasçılardan birinin işleme katılması yeterlidir. Mirasçılar muristen gelen hisseyi bir bütün halinde kapalı hisse şeklinde edinirler. Elbirliği mülkiyette paydaşlar miras paylarını birbirlerine satabilir veya toplu halde dışarıya satabilirler. Bunun haricinde kendi payları üzerinde tasarrufta bulunamazlar.
Paylı intikal yapılacaksa bütün mirasçıların kimlik belge fotokopileri ve birer adet fotoğrafları da işlem evrakına eklenir.. Elbirliği yani kilitli hisse şeklinde intikal yapılacaksa mirasçılardan herhangi birinin kimlik ve fotoğrafı yeterlidir.
* Veraset ve intikal vergisi ilişiği kesmeden de intikal yapılabilir ancak intikalden sonra yapılacak herhangi bir işlemde bu ilişiğin kesilmesi mecbur olduğundan intikalden önce, vergi dairesinden bu ilişik yazısının alınarak intikal evrakına eklenmesi önerilir.
Yorumlar
Yorum Gönder