Tapu müdürlüklerinde sık karşılan taleplerden biri de taşınmazın ölünceye kadar maliki olmak, öldükten sonra ise kişinin oğlunun-kızının veya başka bir kişinin mülkiyetine geçmesidir. Öncelikle belirtmek gerekir ki tapu müdürlüklerinde böyle bir işlem yoktur. Ancak gelen talepleri karşılamak adına malike taşınmazın intifasını (kullanımını) üzerinde tutarak çıplak mülkiyet satışı yapması tavsiye edilmektedir.
İntifa hakkı ölümle son bulduğundan ve mirasçılara geçmediğinden lehtar ölünce malik (kendisine çıplak mülkiyet satışı yapılan kişi) tarafından intifa hakkı terkin edilir. Böylece ilk malikin isteği yerine gelmiş olur. Malik bu isteğini vasiyetname veya miras sözleşmesi şeklinde de gerçekleştirebilir ancak bu yolla talep ölümden sonra gerçekleşeceği için talebin hemen karşılanması açısından yetersiz kalınmaktadır.
Borçlar Kanununun 19, 20. maddesi gereğince, kanuna, ahlaka aykırı olmayan ve gerçekleşmesi imkansız bir konuyu içermeyen şartlar resmi senede yazılmak suretiyle şartlı satış yapılması mümkündür ancak bu da bahsi geçen talep açısından yeterli değildir çünkü malik taşınmazın kendisi öldükten sonra tescilini istemektedir.
Malik isterse taşınmazın çıplak mülkiyetini bir kişiye, intifa hakkını ise başka bir kişiye satabilir.
Çıplak mülkiyet satışında gerekli olan belgeler satış işlemi ile aynıdır.
Harçlar ise şu şekildedir:
Sadece çıplak mülkiyet devrediliyorsa, ilgili belediyece bildirilen
emlak beyan değerinden az olmamak üzere, satış için beyan edilen değerin 1/3 ü üzerinden satıcı ve alıcı için ayrı ayrı her yıl belirlenen oranla tapu harcı tahsil edilir.
İntifa hakkı da satılıyorsa, ilgili belediyece bildirilen emlak beyan değerinden az olmamak üzere beyan edilen
değerin 2/3 ü üzerinden lehine intifa hakkı tesis edilenden her yıl belirlenen oranla tapu
harcı tahsil edilir.
Yorumlar
Yorum Gönder