Kat irtifakı

Kat irtifakı kurulması için gerekli belgeler:
  • Kimlik belgesi (Taraflara varsa temsilcilerine ait)
  • Fotoğraf (1'er adet)
  • Temsil var ise temsil belgesi (Yetki belgesi, Vekâletname vb.)
  • Mimari proje (Vaziyet planını içermelidir. Mimarlara hazırlatılır ve belediye veya İl Özel idaresince onaylanır.)
  • Yönetim Planı (İnternetten matbu şekilde bulunabilir, maliklerin isteğine göre değişiklikler yapılabilir.)

 - Yapılmakta veya ileride yapılacak olan bir yapının, daire, büro, dükkan, mağaza, mahzen, depo vb. nitelikteki bağımsız bölümleri üzerinde, yapı tamamlandıktan sonra geçilecek kat mülkiyetine esas olmak üzere, arsa malik(ler)i tarafından, kat irtifakı kurulabilir.

- Kat irtifakı paylı maliklere diğer paydaşlardan aralarındaki sözleşmeye uygun bir binanın inşa edilmesi ve kat mülkiyetine çevrilmesini talep yetkisi veren bir irtifak hakkıdır.

- Kat irtifakı, bu mülkiyete konu olan anagayrimenkulün bağımsız bölümlerinden her birinin konum ve büyüklüklerine göre hesaplanan değerleri ile oranlı olarak projesinde tahsis edilen arsa payının ortak mülkiyet esaslarına göre açıkça gösterilmesi suretiyle kurulur. Arsa paylarının bağımsız bölümlerin payları ile oranlı olarak tahsis edilmesi gerekir. Örneğin A, B ve C kişileri aynı arsanın 1/3'er hisse ile maliki ise, projedeki arsa payları toplamı her biri için 1/3 oranını sağlamalıdır.

Bloklu yapılarda başvuruda inşaat yapı ruhsatı da istenir.

- Projenin belediye onay tarihinden itibaren 5 yıl dolmuş ise işleme geldiğinde projenin yeniden onaylatılması istenir.

- Kat irtifakı kısmi olarak kurulamaz.

- Üzerinde kat irtifakı kurulacak taşınmazın niteliğinin tarla, bahçe, zeytinlik vs. olması kat irtifakı tesisine engel değildir. 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu ve bu Kanuna istinaden alınan Bakanlar Kurulu Kararı gereğince, imar planı ile iskan sahası olarak ayrılmış yerlerdeki parsellenmemiş arazi ve arazi parçaları arsa sayılır. Önemli olan genel inşaat projesinin belediye veya valilikçe tasdik edilmesidir.

- Başlı başına kullanılmaya elverişli bulunan bağımsız bölümlerin niteliğine bir sınırlama getirilmemiş olduğundan, bağımsız bölüm vasıfları sadece daire, dükkan, büro, mağaza, mahzen veya depodan ibaret olmayıp, bu nitelikleri taşıyan yerlerin dolayısıyla belediyece tasdikli projesinde bağımsız bölüm numarası verilip arsa payı ayrılmış olması koşuluyla, başlı başına kullanılmaya elverişli, örneğin tenis kortu gibi bölümlerin bağımsız bölüm olarak tescil edilmesi mümkündür.

- Bir bağımsız bölümün dışında olup, doğrudan doğruya o bölüme tahsis edilmiş olan kömürlük, su deposu, garaj, elektrik, havagazı veya su saati yuvaları, tuvalet gibi eklentiler, ait olduğu bağımsız bölümün bütünleyici parçası sayılır ve o bölümün maliki, eklentilerin de tek başına maliki olur.

- Kat mülkiyeti veya kat irtifakı tesisi esnasında bağımsız bölümler malikler arasında taksime de konu ediliyorsa, vekaletnamelerde kat mülkiyeti tesisine ilişkin yetkiye ilaveten taksim veya tefrik yetkisinin de aranması gerekir.

- Kat irtifakı işleminden sonra kat malikine, bağımsız bölümün tapu senedine ek olarak, istem halinde projeden kendi bağımsız bölümüne ait olan kısmının tasdikli bir örneği de verilir.

- Kat irtifakı kurulmuş gayrimenkullerde yapı fiilen tamamlanmış ve bağımsız bölümlerin üçte ikisi fiilen kullanılmaya başlanmışsa, kat mülkiyetine geçilmemiş olsa dahi ana gayrimenkulün yönetiminde kat mülkiyeti hükümleri uygulanır. (Yönetici seçimi vd.)

- Kat irtifakına geçiş işlemi için yalnızca döner sermaye ücreti alınır. Tapu müdürlüğünün bulunduğu yere göre katsayısı değişen döner sermaye ücretine her bir bağımsız bölüm için ek döner sermaye ücreti alınır. Döner sermaye ücretleri için bakınız

Yorumlar