Kat mülkiyeti

Kat mülkiyeti kurulması için gerekli belgeler:
  • Kimlik belgesi (Taraflara varsa temsilcilerine ait)
  • Fotoğraf (1'er adet)
  • İşlemde temsil var ise temsil belgesi (Yetki belgesi, Vekâletname vb.)
  • Mimari proje
  • Yönetim Planı
  • Yapı kullanma izin belgesi (iskan belgesi) (Belediyeler tarafından verilir.)



- Tamamlanmış bir yapının kat, daire, iş bürosu, dükkan, mağaza, mahzen, depo gibi bölümlerinden ayrı ayrı ve başlı başına kullanılmaya elverişli olanları üzerinde, o gayrimenkulün malik(ler)i tarafından, bağımsız mülkiyet hakları kurulabilir.

- Kat irtifakından kat mülkiyetine geçecek taşınmazlarda, kat irtifakı tesisinde alınmış belgeler istenmez . Bunlar proje ve yönetim planıdır.

- Kat irtifakı kurulu yerler, yapının tamamı için düzenlenecek yapı kullanma izin belgesine dayalı olarak, kat mülkiyetine resen çevrilir. Bu işlem, arsa malikinin veya kat irtifakına sahip ortak maliklerden birinin istemi ile dahi gerçekleştirilebilir. Kat irtifakı kurulmuş taşınmaz malın kat mülkiyetine esas cins değişikliği talebinin de her hangi bir kat irtifakı sahibi veya apartman yöneticisi tarafından yapılması yeterlidir.

Tümü kârgir* olmayan yapılarda kat mülkiyeti kurulamaz.

Ana taşınmazın tümünün mülkiyeti kat mülkiyetine çevrilmeden o taşınmazın yalnız bir veya birden fazla bölümü üzerinde kat mülkiyeti kurulamaz.

- Kat irtifakı tesis edilmiş toplu (bloklu) yapılarda, tamamlanan yapılar (bloklar) için kısmi kat mülkiyeti tesis edilebilir.

- Kat mülkiyeti, arsa payı ve anagayrimenkuldeki ortak yerlerle bağlantılı özel bir mülkiyettir. 

- Kat mülkiyeti ve kat irtifakı, bu mülkiyete konu olan anagayrimenkulün bağımsız bölümlerinden her birinin konum ve büyüklüklerine göre hesaplanan değerleri ile oranlı olarak projesinde tahsis edilen arsa payının ortak mülkiyet esaslarına göre açıkça gösterilmesi suretiyle kurulur. Arsa paylarının bağımsız bölümlerin payları ile oranlı olarak tahsis edilmediği hallerde, her kat maliki veya kat irtifakı sahibi, arsa paylarının yeniden düzenlenmesi için mahkemeye başvurabilir. 

- Kat mülkiyeti veya kat irtifakı tesisi esnasında bağımsız bölümler malikler arasında taksime de konu ediliyorsa, vekaletnamelerde kat mülkiyeti tesisine ilişkin yetkiye ilaveten taksim veya tefrik yetkisi de bulunmalıdır.
- Bir bağımsız bölümün dışında olup, doğrudan doğruya o bölüme tahsis edilmiş olan kömürlük, su deposu, garaj, elektrik, havagazı veya su saati yuvaları, tuvalet gibi eklentiler, ait olduğu bağımsız bölümün bütünleyici parçası sayılır ve o bölümün maliki, eklentilerin de tek başına maliki olur.

- Kat malikine, işlemden sonra ana taşınmazın tapu senedinden başka, istem halinde, projeden kendi bağımsız bölümüne ait olan kısmının tasdikli bir örneği de verilir.

- Daha önce yapılacak olan cins tashihi işlemi hariç olmak üzere kat mülkiyetine geçiş işleminde herhangi bir harç veya döner sermaye ücreti alınmaz.


* kârgir veya kâgir: sıfat - taş, tuğla vb.den yapılmış olan (yapı, duvar vb.)

Yorumlar